Helmikuu 2020: Olen ehdolla Pirkanmaan osuuskaupan vaaleissa

Olen Pirkanmaan osuuskaupan vaaleissa ehdolla ”Meirän osuuskaupan” listalla numerolla 320. Haluan kampanjassani tuoda esiin kehittyvää ja tietotekniikan huomioivaa lähikauppaa ja miten POK voi omalta osaltaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Ajatuksiani aiheesta löytyy myös blogistani aihetunnisteella POK. Tietoa minusta itsestäni kannattaa etsiä etusivulta lähtien.

Viime vuosina POK on keskittynyt asutuskeskusten ulkopuolella oleviin Prismoihin kilpaillakseen paremmin Lidlin kanssa hinnoissa. Samalla lähikaupat ovat jääneet lapsipuolen asemaan: Tampereen keskusta-alueella niitä on laskutavasta riippuen vain muutama. Prismojen halpuus on kuitenkin suhteellista, sillä etäisten sijaintiensa vuoksi niissä käyntiin tarvittava auto tai bussiliput nostavat suurempienkin ostosmäärien kanssa kauppakassin hintaa merkittävästi. Halvin kauppa ei ole halvin, jos se ei ole myös lähin. Tämä kaikki aikana, jolloin niin valtio kuin Tampereen kaupunkikin pyrkii vähentämään autoilun määrää, todennäköisesti niin kaupunkisuunnittelun kuin verotuksenkin kautta, jolloin auton omistaminen muuttuu yhä kalliimmaksi.

Toinen tärkeä kysymys on verkkokaupan asema. Tavaraa on yhä helpompi tilata verkosta, mutta siihen se helppous usein jääkin. Toimitusajat ovat pitkiä, postimaksuista ja tulleista tulee ylimääräisiä kuluja ja palautusoikeudeton tavara hajoaa nopeasti käsiin. Lisäksi ”halpa” hinta on usein hankittu luontoa edesvastuuttomasti tuhoamalla, työntekijöiden oikeuksia polkemalla ja EU:n turvallisuusstandardit unohtamalla.

Vaalikoneen profiilista.

Ratkaisu molempiin ongelmiin on ajassaan kehittyvä lähikauppa. Haluaisin kehittää lähikauppaa paitsi viihtyvyyden suhteen, niin myös ratkaisuna verkon kautta tulevaan maailmanlaajuiseen kilpailuun. Samalla myös lähikauppojen asema paranisi myös pienemmissä asutuskeskuksissa. Esimerkkinä ensimäisestä askeleesta tulevaisuuden lähikauppaa kohti on Helsingin osuuskauppa Elannon työ Alepan (os. Sale) kanssa: kauppojen viihtyvyyttä on kehitetty, ”korttelitoiveet” huomioivat paremmin asiakkaiden alueelliset tarpeet, ja netistä voi tehdä myös yksilöllisempiä ruokatilauksia lähikaupasta haettavaksi (Pirkanmaalla tämä onnistuu vain Koivistonkylän Prismasta). Lähikauppaan panostus olisi kuitenkin mahdollista myös Tampereella. Voimme myös mennä askelta Helsinkiä pidemmälle ja pyytää Saleen toimitettavaksi tuotteita Suomen osuuskaupan valikoimasta laajemminkin: vaatteita ja elektroniikkaa. Näin lähikauppa voisi kilpailla paremmin koko maailman kanssa ja kaikenlisäksi tuotteilla olisi myös vaihto- ja palautusoikeus.

Haluan olla mukana kehittämässä sitä lähikauppaa, jossa haluan itse asioida: kotoisaa pikkukauppaa, jonne verkon kautta voidaan toimittaa Prisman koko valikoima. Ajatuksista enemmän blogissa.